Partisan Requiem,

09.11.2019 - 09.11.2019Nordlyskatedralen 09. november kl. 20:00

 

Partisan RequiemI forbindelse med frigjøringsjubileet framfører kor, solister og orkester fra Alta og Hammerfest det storslagne verket Partisan Requiem. Alta Motettkor har fått med seg Alta kammerkor, korsangere fra Hammerfest samt solister og musikere fra kulturskolene i Hammerfest og Alta. NRK-profilen Jakob Arvola forteller historien om partisanenes kamp og komponist Henning Sommerro vil selv delta på orgel. 

Historien om partisanene har lenge vært en del av den skjulte historien om krigen i Nord-Norge. Man har gitt all historisk oppmerksomhet til den motstandskampen som foregikk i det okkuperte Sør-Norge, mens motstandskampen som foregikk i den delen av landet hvor det faktisk var krig, og ikke bare okkupasjon, har blitt tiet i hjel. Mye av årsaken til dette henger sammen med at partisanene var kommunister - de rapporterte til Moskva og fikk opplæring i Russland i London og England. Arbeidet de gjorde var viktig og farlig, det foregikk ofte under svært harde forhold, og flere av dem mistet livet under en opprulling av tyskerne i 1943.

Etter krigen ble partisanene ofre for overvåking av den norske staten, og det kom ingen utmerkelser i posten til de overlevende. Det kom først en offentlig unnskyldning fra kongen i 1991, men fullstendig oppreisning og heder for det viktige motstandsarbeidet de gjorde har de ennå ikke fått. (Kilde: Varanger museum)

Alta Motettkor med samarbeidspartnere fra Hammerfest og Alta ønsker å markere denne delen av krigshistorien gjennom denne fremføringen. 
Kjøp billetter her