Operagalla 2018 - Tre ganger mezzo,

Tromsø

06.01.2018 - 06.01.2018Kulturhuset, Hovedscenen, 06.01.2018 kl. 20:00

Også i år starter vi året med en skikkelig fest! For femte år på rad inviterer vi til en storslått operagalla i full symfoni, som skal turnere Nordland, Troms og Finnmark. Billettsalget starter 9. november.

På Operagallaen får du høre vokal- og orkesterperler hentet fra operaens verden. Operasjef for NOSO, Espen Langvik, tar oss med på denne reisen sammen med tre av Nordens beste operasangere. Begrepet ”De tre tenorer” er velkjent for mange – og vi gjør vår egen vri, med ”De tre mezzosopraner”.

Programmet spenner mellom komponister som W. A. Mozart og G. Verdi, med høydepunkter fra såvel Carmen som Den Glade Enke. Årets Operagalla viser allsidigheten i det operatiske mezzo-faget, og du vil kjenne igjen mange av ariene, men også bli overrasket underveis

Konserten spilles dette året i Bodø, Mosjøen, Sortland, Tromsø og Alta.

Gå ikke glipp av en vokal helaften og en herlig musikalsk kickstart på året!

Henrik Schaefer

Henrik Schaefer, dirigent er født i Bochum, Tyskland og spilte fiolin og bratsj i oppveksten. Etter studier i Essen og Freiburg ble han i 1990, 22 år gammel, ansatt som bratsjist i Berlinfilharmonien, til da orkesterets  yngste medlem. 

Ved siden av orkestertjenesten studerte han direksjon med professor Rhode i Leipzig fra 1994 – 1998. I 2000 ble han blant mange kandidater utpekt til som assistenddirigent for Claudio Abbado og ledet etter hvert både mange prøver og en del konserter med Berlinfilharmonien i Abbados sykefravær, både i Tyskland, Japan og Østerrike.  

Hans egen dirigentkarriere startet med en produksjon av Stravinskijs ballett Vårofferet med Leipzigballetten og Gewandhausorkesteret. Etter dette har han blitt en etterspurt operadirigent, med Wagner, alle de kjente Mozart-operaene og de romantiske italienske og franske operaene på repertoaret.  

I 2007 ble han sjefdirigent for Wermland Opera i Sverige, der han vakte internasjonal oppsikt med å oppføre hele Wagners Niebleungenringen i løpet av en uke. Siden 2013 har han vært musikalsk leder for GøteborgsOperans Orkester, der han i tillegg til operaproduksjoner også dirigerer konserter, gjerne med spesifikke tema, som f. eks. Hamlet 360° nylig.   

 Henrik Schaefer turnerer verden rundt og dirigerer konserter med ledende symfoniorkestre og oppsetninger med de store operakompaniene. Han har gjort en lang rekke kritikerroste plateinnspillinger og gjør ofte TV- og radioprogram i de land han besøker.

Mezzosopranen Melis Jaatinen vokste opp i en tospråklig familie med en tyrkisk mor og finsk far. Musikk har alltid spilt en viktig rolle i Melis´ liv, og selv om hun begynte å spille piano som femåring utviklet hun fort et fokus på sang. 

Etter at hun ble uteksaminert ved Sibelius-akademiet i 2009, har Melis utforsket et bredt spekter sjangre og etablert seg som en allsidig sanger med opera-, oratorie- og kammermusikkrepertoar.

Fra 2010 til 2012 arbeidet hun som solist-trainee ved den finske nasjonaloperaen, og gjorde da en rekke roller, som blant andre Nancy (Britten/Albert Herring) og Mercedes (Bizet/Carmen) I 2014 gjorde hun sin debut på Den Norske Opera og Ballett, som Berta i Rossinis Barbereren i Sevilla.

I 2015 sto Tyskland for tur, og fram til i dag har hun også sunget i Japan, England og USA. Det finske kulturfondet, samt Pro Musica- og Wegelius-stiftelsene har støttet hennes karriere de siste årene.

Mezzosopranen Andrea Pellegrini er en av Danmarks mest ettertraktede, kritikerroste og prisvinnende mezzosopraner. Som datter av jazzmusikeren Rolando Pellegrini og laboranten Annelise Pellegrini, begynte hun å spille klaver som 7-åring. Da hun var 17 tok hun sangundervisning, og gikk på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium fra 1998-2003. Deretter bar det til Operaakademiet fra 2003 til 2006. 

Debuten fikk hun på Det Kongelige Teater i 2006, som Rosina i Barbereren i Sevilla. Etter dette har hun gjort en rekke opptredener både på Det Kongelige Teaterm Den Jyske Opera og Opera Hedeland, deriblant som Cherubino i Mozarts Tryllefløyten, Idamante i Idameneo, Mercedes i Bizets Carmen, Suzuki i Puccinis Madame Butterfly og Adalgisa i Bellinis Norma.

Andrea opptrer også som solist på konserter og opptrer også i andre musikksjangrer. Hun har for eksempel spilt inn flere CD´er med Martin Hall, har opptrådt med bandet tv-2 og er medstifter av tangoorkesteret The Piazzolla Orchestra.

Mezzosopranen Hege Høisæter er født og oppvokst i Bergen, er utdannet i England og ved Statens operahøgskole, og ble fast ansatt som solist ved Den Norske Opera og Ballett i 2004.

Siden Hege ble engasjert som solist i Nasjonaloperaen i 2002, har hun gitt liv til flere av de onde, forførende eller farlige kvinneskikkelsene, som tittelrollen i Carmen, Herodias i Salomeog Mescalina i Le grand macabre

I tillegg til å fortolke klassiske verker er hun opptatt av å eksperimentere med musikkteatersjangeren og søke etter nye uttrykksformer. Samarbeidet med Oslo Sinfonietta på Scene 2 i februar 2014 var et viktig steg i den retningen.

Hege Høisæter har i tillegg til de klassiske mezzo-rollene også hatt hovedrollen ved flere uroppførelser, herunder verker av blant andre Gisle Kverndokk, Glenn-Erik Haugland og Ole-Henrik Moe. Hun har sunget med ledende dirigenter som Rinaldo Alessandrini, John Helmer Fiore og Alessandro de Marchi.Buy tickets