I Sovjets skygge,

14.09.2017 - 14.09.201714. September kl. 19:30 - Kulturhuset

 

Fellestrekket for de tre komponistene som får sine verker fremført på denne konserten er at de arbeidet med å komponere musikk i Øst-Europa mens den kalde krigen var på sitt kjøligste. 

Dimitri Sjostakovitsj står som et symbol på kunstens styrke og musikkens betydning gjennom historien. I Sovjetunionen levde han under konstant trussel fra Stalins terror, paradoksalt nok samtidig som hans musikk var essensiell for å løfte moral og livsglede i det russiske folk. I 1960 skrev han sin Strykekvartett nr 8, som senere ble arrangert for kammerorkester og omdøpt til Kammersymfoni i c-moll. Denne symfonien står igjen som Sjostakovitsj’ musikalske signatur og han dedikerte faktisk verket til sitt eget dramatiske liv.

Den estiske komponisten Arvo Pärt fant på 1970-tallet en komposisjonsteknikk han kalte ”tintinnabuli” – latin for ”små klokker”. Enkle treklanger og en melodilinje som beveger seg langsomt og i ett og samme tempo rundt omkring i et diatonisk tonelandskap er hovedingrediensene som gir uttrykket preg av minimalisme, meditativ konsentrasjon og indre ro. Fratres (Brødre), som han komponerte i 1977, er et av de første verkene som befinner seg i dette stilistiske landskapet.

Polakken Andrzej Panufniks fiolinkonsert fra 1971 ble bestilt av Yehudi Menhuin. Verket kjennetegnes av sine lange melodiske linjer for solisten. Panufnik skrev selv: 

Da Menuhin ba meg om å komponere en fiolinkonsert for ham, hadde jeg straks i tankene hans unike åndelige og poetiske kvaliteter. Jeg ville fremheve disse sjeldne gaver, og ikke skjule hans dype indre musikalitet i et virtuost fyrverkeri.
– ANDRZEJ PANUFNIKKjøp billetter her