Kluxen #1 "DANSK SYMFONI",

Tromsø

01.03.2019 - 01.03.2019Kulturhuset, Hovedscenen, 01. mars 2019 kl. 19:00

 

Endelig er han på plass, Christian Kluxen, vår nye sjefsdirigent!

Dansken har dirigert orkesteret før, blant annet under operaen Ariadne auf Naxos (2017), som ble en stor suksess for Arktisk Filharmoni.

Nå kommer han altså til Bodø og Tromsø i sin nye jobb, og vi gleder oss veldig til dette. Det vet vi at Christian også gjør, for som han sa da han fikk jobben:

«Disse musikerne spiller på et ufattelig høyt nivå, noe som for mange er utrolig å finne i et område som Nord-Norge. Helt unikt – og det mener jeg ærlig, og jeg kan ikke se hvordan jeg skulle klare å ikke lære noe av disse musikerne.»

«Og så gleder jeg meg til å lære noe av denne organisasjonen, for det krever virkelig noe å kunne jobbe slik, samarbeide slik.»

Denne konserten markerer altså starten på det vi føler oss sikre på at blir et fantastisk samarbeid, og vi håper du blir med på å vise Christian ekte nordnorsk gjestfrihet. Vi skal i hvert fall gjøre vårt for at han føler seg hjemme hos oss – kanskje på litt dansk vis?

Dansk blir det i hvert fall på repertoaret i kveld, med Carl Nielsens 4. symfoni, som er den oftest innspilte av Nielsens symfonier. Han ga den tilnavnet «Det uutslukkelige», og verket ble skrevet ferdig i 1916, med den første verdenskrigs herjinger som bakteppe.

Carl Nielsen har status som Danmarks «nasjonalkomponist», omtrent som Grieg i Norge, Alfvén i Sverige og Sibelius i Finland.

Før pausen får publikum høre norsk musikk, i Ludvig Irgens Jensens Rondo Marziale. Jensen komponerte og høstet stor anerkjennelse for sin vokalmusikk, men komponerte også mange instrumentalverker.

Under krigen komponerte han sanger og korverk som ble offentliggjort uten opphavsmann fordi tekstene hadde patriotisk innhold. Under okkupasjonen skrev han også sin Symfoni i d-moll, som vant 1. pris ved en hemmelig konkurranse i 1943 i anledning av 25-årsjubileet til Norsk Komponistforening. Verket symfoniorkesteret skal framføre her er også skrevet under krigen, nemlig i 1942.

Vi ønsker også velkommen pianosolisten som vant «Top of the World Piano Competition» i Tromsø i 2015, Georgy Tchaidze. Han skal, sammen med orkesteret, framføre Sergej Rakhmaninovs Pianokonsert nr. 3.
Kjøp billetter her