Mørketidsromantikk,

Tromsø

21.11.2019 - 21.11.2019TROMSØ DOMKIRKE 21. NOVEMBER 2019

 

 

Uendelig vakkert fra Mahlers 5. symfoni og det mektige temaet liv og død fra Schubert. Dette blir en spesielt stemningsfull kveld i Tromsø domkirke.


Kan døden være vakker? Spørsmålet er ofte stilt i kunsten på ulike måter. Og svaret gir Franz Schubert så tydelig i sitt inderlig vakre mesterverk Døden og piken.


Verket ble skrevet i 1824, da Schubert gjennomgikk alvorlig sykdom, var svært fattig og forsto at han var i ferd med å dø. Døden og piken, eller Strykekvartett nr. 14 i d-moll, blir kalt en av pilarene i kammermusikkrepertoaret.


Dets popularitet har alltid vært stor, og verket har vært brukt i en lang rekke filmer og TV-serier – og sågar vært inspirasjon for Ariel Dorfmans teaterstykke Døden og piken fra 1991, som Roman Polanski adapterte til film noen år senere.


Schuberts mesterverk ble også spilt under Fridtjof Nansens stats- begravelse i 1930 – i stedet for taler.


Også Adagietto fra Mahlers 5. symfoni har nådd et enormt publikum gjennom filmer (f.eks. Døden i Venedig), og den ble også dirigert av Leonard Bernstein i begravelsesmessen for Robert F. Kennedy i St. Patrick´s Cathedral på Manhattan 8. juni 1968.


Selv var ikke Mahler så begeistret over mottakelsen verket fikk i sin tid.


Ingen forsto det. Jeg skulle ønske jeg kunne urframføre det femti år etter min død.
Mer enn hundre år senere framfører vårt kammerorkester Adagietto fra Mahlers femte i fantastiske Tromsø domkirke – i inngangen til mørketida.Kjøp billetter her